woensdag 9 september 2015

OPDRACHT: Leesautobiografie

BESTE H4-LEERLINGEN,

In een autobiografie schrijf je over jouw eigen levenservaringen. De leesautobiografie geeft een beeld van jou als persoon en jouw ervaringen met lezen. Ook iemand die meer slechte ervaringen heeft gehad met lezen of er problemen mee heeft door bijvoorbeeld dyslexie, kan nog steeds een interessante leesautobiografie schrijven.

Gedurende periode 1 van dit schooljaar werken we verschillende opdrachten en vragen uit. Deze leveren uiteindelijk jouw leesautobiografie op. Het is belangrijk om 'verhalend' of 'vertellend' te schrijven in je leesautobiografie: jij vertelt jouw lezer iets over jezelf. Mik dus niet de verschillende antwoorden op een hoop zonder enige vorm van inleiding, en kopieer ook de vragen niet om daar vervolgens kort en bondig de antwoorden onder te zetten. De uitwerkingen van jouw vragen leveren een krant/tijdschrift op die/dat iets over jou en je leeservaringen vertelt. Je teksten bestaan uit heldere alinea's die steeds afgeronde onderwerpen bevatten.

Uiteindelijk lever je voor de herfstvakantie (exacte datum wordt nog afgesproken) een product in (vormgegeven als krant/magazine/pas je creativiteit toe). Jouw krant bevat minimaal 4 A4'tjes, lettergrootte 12.

  • De spelling en het taalgebruik zijn foutloos en van een correcte toon. 
  • Begin je krant met een aantrekkelijk voorwoord. Bedenk een originele titel, zorg voor een aansprekende opmaak met goede tussenkopjes en leuke illustraties.
  • De docent beoordeelt het resultaat met een cijfer dat meetelt voor het rapport.

DE OPDRACHT

HET BEGIN:
Een autobiografie schrijf je niet zonder eerst meer over jezelf te vertellen. Introduceer jezelf voordat je begint te vertellen over je leeservaringen, zodat de lezer van jouw krant/tijdschrift weet met wat voor persoon ze te maken hebben. Doe dat aan de hand van de volgende vragen/opdrachten:

  • Beschrijf een topervaring in jouw leven. Vertel waarom dit zo is, en wat dat zegt over jou.
  • Maak een profielschets van jezelf met je opvallendste karaktertrekken. Werk ook met afbeeldingen/foto's: zorg dat je aan de hand van bijvoorbeeld een fotocollage een goed beeld van jezelf weergeeft. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop gaan. 
  • Vind je deze karaktertrekken terug in je hobby's? Leg je antwoord uit.
  • Vind je deze trekken terug in je voorkeur voor bepaalde boeken? Leg je antwoord uit.
JOUW LEESERVARINGEN:

  • Welk(e) boek(en) heb je als laatste gelezen, en wat vond je hiervan? Onderbouw je mening: ga in op het verhaal, personages, schrijfstijl, enzovoorts (richtlijn: 300 woorden).
  • Wat is je favoriete auteur/wat voor boeken lees je graag? Leg uit waarom deze auteur/dit genre aantrekkelijk is voor jou.
  • Welk(e) boek(en) had je liever niet gelezen? Geef zo precies mogelijk aan waarom niet.
  • Welk(e) boek(en) was/waren voor jou een echte pageturner? Waardoor werd dat veroorzaakt?
  • Welk(e) boek(en) was/waren voor jou een eye-opener? Met andere woorden: van welk boek heb jij iets geleerd, in welk boek ben je iets nieuws tegengekomen waarvan je daarvoor nog nooit van gehoord, of waarover je nog nooit gelezen had? Wat was de les die je uit dit boek hebt gehaald?
  • Wat verwacht je van literatuur in de bovenbouw? Formuleer voor jezelf behalve een verwachting ook een doel (wat wil je bereiken met het lezen van literatuur, wat hoop je tegen te komen?).

JE EERSTE BOEK IN DE BOVENBOUW:

  • Ga op zoek naar boeken die je mogelijk interessant zou vinden om te lezen voor je leeslijst. Maak daarbij gebruik van de site leesadviezen. Het gemiddelde niveau voor 4 havo is niveau 3. Je eerste boek mag nog niveau 2 zijn, maar overleg dan wel met je docent. 
  • Maak een weloverwogen selectie van drie boeken. Zoek informatie over het boek, de auteur, en zoek een recensie over het boek (een recensie vind je bijvoorbeeld op websites van kranten). Beschrijf uitgebreid hoe je tot deze selectie van drie boeken gekomen bent: wat lijkt je interessant, wat spreekt je aan in de auteur, wat verwacht je van de boeken? Betrek hierbij de informatie die je gevonden hebt. Je hoeft geen complete recensies te kopiĆ«ren naar jouw leesautobiografie, maar gebruik delen of details die jij belangrijk vindt. Beschrijf dus van alle drie de boeken waarom je ze interessant vindt. 
  • Maak een definitieve keuze voor het eerste boek dat je gaat lezen. Beschrijf waarom het dit boek geworden is: welke punten waren doorslaggevend?